Dochtertje Nore

Uitgeschreven op 15-10-2018

Dochtertje Nore (°10-09-2018)

bevalling – borstvoeding – medicatie/verdoving

Wanneer je voor het eerst mama wordt, komen er veel vragen op je af. Omdat iedereen wel goede raad voor je heeft en deze raad vaak verschilt, twijfel je over wat precies te doen. Daarom heb ik de hulp van een vroedvrouw ingeschakeld. Vooral bij de start van de borstvoeding zou ik nood aan begeleiding hebben.

Via een facebookgroep las ik een goede ervaring over Raisa en even later heb ik haar gecontacteerd. Ons eerste gesprek vond plaats tijdens mijn zwangerschap en had tot doel elkaar beter te leren kennen. Op deze manier wist ik meteen aan welke waarden ze als vroedvrouw belang hecht.

Tijdens elk nieuw bezoekmoment heeft Raisa praktische informatie en handige tips gegeven. Zo gaf zij bijvoorbeeld aan dat onze dochter verkeerd zou liggen - met haar gezicht naar boven gericht - nadat ik haar eerder had verteld over harde buiken die ik in mijn rug voelde. En inderdaad... Nore bleek tijdens de bevalling een ‘sterrenkijkertje’ te zijn.

Raisa heeft sinds kort met vroedvrouw Soumi een nieuwe praktijk opgestart. Soumi had een kennismaking met ons ingepland maar tot dit gesprek is het nooit gekomen. Op de dag van onze afspraak heeft onze meid zich aangediend en zijn we in het ziekenhuis beland.

De bevalling is niet vlot verlopen. Mijn weeën volgden elkaar goed op maar de ontsluiting wilde niet vlotten. Tijdens het inwendig onderzoek voelde men dat Nore als 'sterrenkijkertje' verkeerd lag en werd beslist een spoedkeizersnede uit te voeren.

In het ziekenhuis word je goed opgevolgd door een sterk team en bij thuiskomst sta je er plots alleen voor. Wat was ik opgelucht dat er twee vroedvrouwen voor ons klaar stonden.

Soumi is de eerste avond thuis langsgekomen, heeft met het aanleggen geholpen en enkele tips meegegeven. Omdat Nore in het ziekenhuis even heeft gesukkeld met haar lichaamstemperatuur, haalde Soumi ter controle haar thermometer boven.

De volgende dagen hebben Soumi en Raisa me beiden afwisselend opgevolgd. De melkproductie kwam goed op gang en het voeden verliep opvallend vlot. Samen met Soumi en Raisa heb ik diverse houdingen en technieken uitgeprobeerd.

Ongeveer drie weken na de geboorte had ik een afspraak voor het plaatsen van een tandimplantaat. Dit zou onder lokale verdoving gebeuren. Ik stelde Soumi de vraag of dit kwaad kan, aangezien ik borstvoeding gaf. Omdat ze niet wist welke verdoving er gebruikt zou worden, zou ze dit even nakijken. Soumi heeft de betreffende kaakchirurg gecontacteerd en tijdens het volgende huisbezoek alle nodige info met mij gedeeld. Dit stelde me in staat om de bewuste keuze te maken alvorens de ingreep te kolven en Nore met een flesje te voeden.

Met allerhande vragen kan ik steeds bij deze twee dames terecht. Daarbovenop bespreken ze voortdurend alles met elkaar zodat ze beiden weten wat de zorgen zijn. Ze vullen elkaar perfect aan.

Hun verschillende ervaringen en achtergronden creëren een uitgebreide en open blik over bepaalde thema’s.

Nore en ik zijn in goede handen!